Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Кои са най-честите причини за злополуки на обществено място?

Всяко едно лице (независимо дали е възрастен или дете), което е претърпяло злополука на обществено място има право на обезщетение. Много често потърпевшите не знаят, че при подобни инциденти, вследствие на които са получили наранявания (лека телесна повреда, средна телесна повреда, тежка телесна повреда или смърт), могат да реализират правото си да получат обезщетение.

Нещо повече – срокът за упражнаване на правото да бъде получено обезщетението се погасява с изтичане на общата 5-годишна давност. Това означава, че във всеки един момент до изтичането на 5 годишния срок, считан от датата на злополуката, пострадалият може да упражни правото си да получи обезщетение. (Пример: Злополуката на обществено място се е случила на 23.12.2019г. Срокът за предявяване на иска за обезщетение за тази злополука ще изтече на 23.12.2024г. и във всеки един момент до тази крайна дата, пострадалият има право за предяви иска си.)

 

Злополуките, които най-често се случват на обществени места (публични места) са всички онези инциденти, при които можем да пострадаме докато сме ангажирани и/или се занимаваме с ежедневните си дейности – пазаруване в магазина или в търговския център, разходка в парка или в града, спортуване на открито или закрито, посещение на бар и/или ресторант, престой/преминаване през летище, автогара или ЖП гара, посещение на театър или кино и др.

Задължението за обезопасяване на тези обществени места е на собствениците им и/или на лицата, които стопанисват публичното място – това може да е държавата, общината, фирма (юридическо лице) или физическо лице собственик на обекта или на помещението. Всички те имат задължение да гарантират, че обектите или помещенията, които се посещават от гражданите са безопасни.

 

По-долу ще се опитаме да представим примерно изброяване на най-честите причини за злополуките на обществено място:

 • заледен, непочистен от снега тротоар или улица
 • необезопасен тротоар, ограда, алея, парк
 • необезопасен обществен паркинг, детска площадка, училище
 • хлъзгав, мокър под на коридор на търговски център, търговски обект или магазин
 • необезопасени помещения и коридори в публични места за култура и забавления – кино, театър, опера, балет, изложба, музей, галерия и др.
 • необезопасени помещения и коридори в публични места за хранене и забавления – ресторант, заведение за бързо хранене, бар, сладкарница, кръчма, дискотека, увеселителен парк и др.
 • необезопасени помещения в магазин, търговски център, МОЛ
 • необезопасени сгради, строежи и строителни площадки
 • падащи, летящи и хвърчащи предмети
 • безстопанствени животни, ухапване от куче
 • неукрепени дървета и клони
 • необезопасени помещения в летище, ЖП гара, автогара, спирка на градски транспорт и други обслужващи ги съоръжения
 • необезопасени помещения и хлъзгав под в спортен център, басейн, център за отдих и СПА прецедури

 

Изброяването е примерно и не ограничава правото да предявите иск и да получите обезщетение при претърпяна злополука на обществено място, различно от изброените по-горе. За по-голяма конкретика и възможността да реализирате правото да получите адекватно обезщетение за вреди, причинени от злополука на обществено място, не се колебайте да се свържете с утвърден в тази специфична област адвокат.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.