Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетение след злополука на обществено място

Злополука на обществено място е инцидент увреждащ здравето или живота на дадено лице, намиращо се на публично място. За публично място се считат улици, тротоари, паркове, обществени сгради, търговски центрове, хотели, летища, кина, паркинги, детски площадки, болници, поликлиники и други подобни, до които хората имат свободен достъп.
 

Пострадалото лице, може да претендира от собственика и/или ползвателя на обществено място или техните застрахователи, обезщетение за претърпените от него неимуществени и имуществени вреди вследствие на инцидента.
 

Примерите за такива злополуки са много, но най-честите са свързани с падане на заледен или разбит тротоар, пропадане в необезопасена шахта, стъпване в дупка на пътя, подлъзване на мокър под и т.н.
 

Травматичните увреждания, които обикновено получават лицата са средни телесни увреждания, по-рядко са тежките телесни увреждания, а в изключително редки случаи настъпва смърт.
 

Отговорни за обезщетяване на пострадалите са съответната община, собственика или ползвателя на мястото, където е възникнал инцидента.
 

От съществено значение за доказване на уврежданията са действията, които правоимащия ще предприеме след като настъпи злополуката.
 

На първо място е добре да бъдат уведомени органите на полицията и спешната помощ чрез обаждане на тел.112, за да бъде обозначена дата и часа на събитието и да бъде оказана лекарска помощ.
 

Ако това е невъзможно или ако е пропуснато да бъде направено е хубаво да бъдат намерени свидетели на инцидента, които впоследствие може да бъдат свидетели в съдебен процес. Също така от полза е да бъдат направени и снимки на мястото на инцидента, тъй като те служат за доказателство за изгледа, където се е случило произшествието.
 

След това трябва да бъде потърсена лекарска помощ за извършване на необходимото лечение и да бъдат взети всички медицински документи от съответното медицинско заведение – епикризи, амбулаторни листа, рецепти, фактури свързани с лечението.
 

След изписване от лечебното заведение трябва да бъдат запазени всички рецепти и фактурите и касовите бонове към тях за може да се докажат имуществените вреди свързани с лечението.
 

Важно е да се знае, че при евентуален съдебен процес доказването на неимуществените вреди става на базата на писмени доказателства свързани с лечението и свидетелски показания, които описват болките и страданията на потърпевшото лице.
 

Също така за бъде получено обезщетение следва да бъде описан инцидента и неговата причинно-следствена връзка с получените увреждания. Това също се доказва със свидетелските показания на лицата очевидци на инцидента.
 

В случай, че сте получили наранявания вследствие на злополука на обществено място е добре да се обърнете към опитен адвокат, който ще Ви съдейства в получаването на справедливо обезщетение.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.