Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетение при лека, средна или тежка телесна повреда след ПТП

Ако сте пострадали след ПТП, Вие имате право на обезщетение за неимуществени вреди от застрахователя по “Гражданска отговорност” на виновния водач. Застрахователят следва  да Ви възстанови и разходите за лечение и рехабилитация, както и тези от пропуснати ползи вследствие на инцидента.


При определянето на обезщетение от първостепенно значение е класифицирането на телесното увреждане като тежка, средна или лека телесна повреда съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.

 

Според чл. 128, ал. 2 от НК телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.


Според чл. 129, ал.2 от НК телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.


Съгласно чл. 130, ал. 1 НК телесната повреда е лека, във всички случаи на разстройство на здравето, извън изброените в чл. 128 и 129 НК.


При разглеждане на претенцията от застрахователя, телесното увреждане ще бъде определено съгласно изброените характеристики. Освен това за да бъде определено обезщетение ще бъдат  взети предвид и други фактори касаещи здравето и причините за настъпване на ПТП.  


Ако не сте удовлетворени от предложения размер на финансова компенсация и предявите иск в съда, обезщетението ще бъде определено по съдебен ред. В съдебния процес, за определяне на обезщетението  освен характера и тежестта на увреждането ще бъдат взети предвид множество обстоятелства, сред които периода на възстановяване, наличието на последващи усложнения на здравето, възрастта на пострадалото лице, начина на настъпване на ПТП, както и степента на съпричиняване (т.е. приноса на пострадалия за произшествието). Не на последно място, обезщетението следва да бъде съобразено с трайно установената практика на съдилищата, която позволява да се предвиди какъв ще е евентуалният му размер.


В случай, че сте получили наранявания след ПТП, е добре да се обърнете към опитен адвокат в сферата на застрахователното право, който ще Ви съдейства в получаването на справедливо обезщетение.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.