Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Отново жертви в инцидент с автомобил на НСО

Катастрофата, при която загина шофьора на лек автомобил, а пътника до него беше тежко ранен на разклона на кв. Аксаково, след като беше ударен от автомобил на НСО превозващ Кирил Петков, породи множество въпроси, но един от тях е най-важен:

Чия е вината за настъпването на инцидента?

 

Вариантите са няколко – вина на водача на автомобила на НСО, вина на водача на лекия автомобил или вина на двамата водачи. Има хипотеза за вина на собственика на пътя – АПИ поради лошото поддържане на видимостта на пътя, пътната настилка и маркировката.

 

Разследването на всяка една катастрофа, когато са причинени средни и/или тежки увреждания или смърт, започва с образуването на досъдебното производство, което е началният етап на наказателния процес.

 

Самото разследване се извършва от разследващ полицай под наблюдението на прокурор – държавния обвинител, който следи дали извръшваните процесуално-следствени действия са законни. От коментарите по медиите може да се предположи, че такова производство вече е образувано и сa предприети предвидените в закона действия за установяване на обстоятелствата около това тежко ПТП.

 

На този етап разследващите органи трябва да извършват т.нар. „действия по разследването“ – събиране и проверка на необходимите доказателствени материали с цел разкриване на обективната истина. Такива действия са:

  • съставяне на огледен протокол – в него се описват подробно всички следи и находки на мястото на катастрофата;
  • съставяне на скица на местопроизшествието – в нея графично се изобразява местопроизшествието и се очертава разположението на автомобилите, следите от спирачки, други следи относими към ПТП-то;
  • събиране на снимков материал - прави се заснемане на местопроизшествието, автомобилите, следите и други важни детайли
  • разпити на очевидци и т.н.

 

Това е фазата, в която се върви по „горещите следи“ на инцидента и пострадалите лица, наследниците на починалите и свидетелите следва да бъдат запознати с техните възможности за защита на интересите им. За тях е важно да знаят, как да изложат правилно своята теза и възприятие на катастрофата, така че техните права да бъдат защитени в най-голяма степен, още от самото начало на наказателния процес.

 

Правилното излагане на фактите, на които са станали свидетели са от първостепенно значение за разкриване на обстоятелствата довели до настъпването на катaстрофата, тъй като въз основа на тях и на събраните първоначални данни се назначават автотехнически, медицински и други експертизи.

 

От заключенията на експертите, разследващите органи правят заключения дали е налице вина само единия водачите или има и други причини за настъпване на ПТП-то т.е. дали е налице съпричиняване на вредоносния резултат.

 

Затова е от съществено значение лицата, участващи в наказателния процес, да бъдат защитавани от адвокати с опит в такива дела, независимо дали те са на досъдебна или съдебна фаза.
 

Без таква помощ пострадалите много трудно могат да защитят правата си, тъй като липсата опит в тази област, може да доведе до невъзможност правилно да бъде анализирано огромното количество информация, да бъдат открити грешки в действията на наказателните органи и др. подобни, които са от съществено значение за изхода на наказателното производство.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.