Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Съпричиняване при ПТП и как се определя обезщетението

Съпричиняването е налице, когато и двамата участници в пътно-транспортното произшествие са извършили някакво нарушение на правилата за движение. Пострадалия също трябва да има принос за възникване на произшествието, както и за настъпване на вредите от него.


Примери за съпричиняване при ПТП:

  • Най-честия пример за съпричняване на вредите при ПТП от страна на пострадалото лице се изразява в непоставянето на предпазен колан при ПТП-то. Това обаче само по себе си не води до извод за съпричиняване, а следва да бъде доказано, че именно непоставянето на колан е в причинна връзка с настъпилите вреди. С други думи, трябва категорично да се установи, че уврежданията и травмите не биха настъпили, ако по време на произшествието пострадалият е ползвал предпазен колан.

  • Неправилно пресичане на платното за движение от пешеходец или пресичане на необозначено за целта място.

  • ПТП с пешеходец, който е употребил алкохол, като самата употреба на алкохол не представлява противоправно поведение, но в същото време влияе на преценката на пешеходеца за разстояние и скорост на автомобилите и съответно повишава риска от забавяния в реакциите и неточни преценки.

  • Пострадалия е пътувал в автомобил, който е управляван от неправоспособен водач или от водач, който е употребил забранени от закона субстанции (алкохол, наркотични вещества и др.) и пътникът е знаел за този факт или е могъл да узнае.

  • Пътникът в автомобила е знаел, че шофьорът няма свидетелство за правоуправление на автомобил;

  • Пътуване или управление на мотоциклет без предпазна каска. Тук също следва да се установи безспорно причинната връзка между това нарушение и настъпилите вреди.

  • Във всеки отделен случай трябва по безспорен начин да се докаже съпричиняването, за да може да се приеме, че пострадалият също е допринесъл за вредите.


В изброените случаи пострадалото лице отново има право да получи застрахователно обезщетение, но размерът на обезщетението следва да бъде намален съразмерно с приноса на увреденото лице за настъпване на вредоносния резултат, тоест вместо застрахователното обезщетение да бъде изплатено на 100%, то ще бъде намалено с процента на признатото съпричиняване.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.