Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетения при застраховка живот

Застраховката живот е вид застраховка, която предоставя обезщетение на бенефициента в случай на смърт на застрахованото лице. Обезщетението може да бъде еднократно или периодично.

Видове обезщетения при застраховка живот

Има два основни вида обезщетения при застраховка живот:


Еднократно обезщетение

Еднократното обезщетение е най-често срещаният вид обезщетение при застраховка живот. То се изплаща на бенефициента в еднократен размер, след смъртта на застрахованото лице.


Периодично обезщетение

Периодичното обезщетение се изплаща на бенефициента на равни месечни, тримесечни, годишни или други периодични вноски. То се използва често за осигуряване на финансова подкрепа на бенефициента след смъртта на застрахованото лице.


Фактори, които определят размера на обезщетението

Размерът на обезщетението при застраховка живот се определя от няколко фактора, включително:


Сума на застраховката

Сума на застраховката е максималният размер на обезщетението, което се изплаща при смърт на застрахованото лице.


Възраст на застрахованото лице

Възрастта на застрахованото лице е важен фактор, който се взема предвид при определяне на размера на обезщетението. По-младите лица обикновено заплащат по-ниски премии, отколкото по-възрастните лица, тъй като се счита, че са по-малко вероятно да умрат.

Здравословно състояние на застрахованото лице

Здравословното състояние на застрахованото лице също се взема предвид при определяне на размера на обезщетението. По-здравите лица обикновено заплащат по-ниски премии, отколкото по-малко здравите лица.

Професионален риск

Професионалният риск на застрахованото лице също може да се вземе предвид при определяне на размера на обезщетението. Например, лица, които упражняват професия с повишен риск от смърт, като пилоти или пожарникари, обикновено заплащат по-високи премии.

Как да получите обезщетение при застраховка живот

За да получите обезщетение при застраховка живот, трябва да подадете заявление до застрахователя. Заявлението трябва да бъде придружено от следните документи:

  • Сертификат за смърт
  • Доказателства за идентичност на бенефициента
  • Доказателства за връзка между застрахованото лице и бенефициента

Застрахователят ще разгледа заявлението и ще реши дали да изплати обезщетението. Ако заявлението бъде одобрено, застрахователят ще изплати обезщетението в рамките на 30 дни.

Допълнителни рискове, които могат да бъдат покрити от застраховка живот

В допълнение към смъртта на застрахованото лице, застраховката живот може да покрива и други рискове, като например:


Увреждане на здравето на застрахованото лице

В някои случаи, застраховката живот може да предостави обезщетение на бенефициента в случай на увреждане на здравето на застрахованото лице. Например, застраховката може да предостави обезщетение за разходи за лечение или за загуба на доход.

Нетрудоспособност на застрахованото лице

Някои застраховки живот предлагат покритие за нетрудоспособност на застрахованото лице. В този случай, застрахователят ще изплати обезщетение на бенефициента, ако застрахованото лице стане нетрудоспособно поради заболяване или злополука.

Трайна или частична загуба на трудоспособност

Някои застраховки живот предлагат покритие за трайна или частична загуба на трудоспособност на застрахованото лице. В този случай, застрахователят ще изплати обезщетение на бенефициента, ако застрахованото лице претърпи трайно увреждане на здравето, което го прави неспособно да работи.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.