Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетение при ПТП с чуждестранно МПС в България

В случай, че претърпите ПТП в България по вина на автомобил с чужд регистрационен номер, който е регистриран в Европейското икономическо пространство, Швейцария, Андора или Сърбия или в трета страна - Азербайджан, Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Русия, Северна Македония, Тунис, Турция, Украйна, Черна Гора и сте получили телесни увреждания и/или щети по автомобила, Вие имате право да претендирате обезщетение от неговия застраховател по “Гражданска отговорност”, тъй като посочените държави са членки на системата “Зелена карта”.
 

За да получите обезщетение за претърпените от вас вреди, можете да предявите претенция си пред:

  1. чуждестранния застраховател на виновния водач;
  2. кореспондента за територията на Република България на застрахователя на виновния водач;
  3. НББАЗ - в случаите, когато:
  • няма кореспондент за територията на Република България на застрахователя на виновния водач;
  • има кореспондент за територията на Република България на застрахователя на виновния водач, но съгласно вътрешните правила на Съвета на бюрата е приело решение да ликвидира щетата;
  • моторното превозно средство на виновния водач е незастраховано и обичайно се намира в държава членка или в трета държава, чието национално е страна по Многостранното споразумение.

Следва да имате предвид, че при предявяване на претенцията в съответната държава, сроковете за произнасяне на застрахователя ще бъде съобразен с месното законодателство, а той е различен в отделните държавите-членки на системата “Зелена карта”.

 

Ако решите да потърсите обезщетение в България за получените уврежадания от ПТП-то, следва да предявите претенцията си пред кореспондента за уреждане на претенции на съответната чуждестранна застрахователна компания или към Националното Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи (НББАЗ).

 

Срокът, в който следва да получите обезщетение или мотивиран отказ е до 3 месеца от дата на подаването претенцията.

 

Вие можете да потърсите правата си по съдебен ред, само когато:

  • кореспондентът или НББАЗ не са се произнесли по подадената претенция в 3 месечния срок;
  • има отказ за изплащане на обезщетение;
  • не сте съгласни с размера на обезщетението;

Ако решите да водите дело за получаване на финансова компенсация за претърпените вреди, Вие имате право да го образувате пред съответния български или чуждестранен съд, където се намира седалището на застрахователя издал полицата по застраховка “Гражданска отговорност”.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.