Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Какво представлява злополуката в обществения транспорт

Злополука в обществения транспорт е инцидент, увреждащ здравето или живота на всяко едно лице, което има качеството пътник и притежава редовен билет или карта.

 

За претърпените имуществени и/или неимуществени вреди вследствие на инцидента, пострадалото лице може да претендира обезщетение или от застрахователя по договора за „Застраховка на пътниците в обществения транспорт“ или от организатора/изпълнителя на превоза.

 

Злополуката в обществения транспорт представлява всеки един инцидент, настъпил в средствата за обществен транспорт – автобуси, тролейбуси, трамваи и други релсови превозни средства като влакове, таксиметрови автомобили, въжени линии и влекове, въздухоплавателни, мореплавателни средства, речни превози и т.н.

 

Важно е да се има предвид, че злополуката може да настъпи не само по време на пътуването, а също и при качване или слизане от общественото транспортно средство.

 

Най-разпространените случаи, при които се получават такъв вид наранявания са при:

  • рязко спиране вследствие, на което пътника пада и си счупва крайник или си уврежда гърба и главата;
  • тръгване с отворени врати и изпадане на пътника от превозното средство;
  • затваряне на вратите по време на слизане или качване на пътници, вследствие на което някой от тях е притиснат и бива повлечен от превозното средство;

 

Травматичните увреждания, които обикновено получават лицата са средни телесни увреждания, по-рядко тежки телесни увреждания, а в изключително редки случаи може да настъпи и смърт.

 

От съществено значение за доказване на увреждането са действията, които пострадалият следва да предприеме непосредствено след настъпване на злополуката.

 

На първо място, от съществено значение е да бъдат уведомени спешна медицинска помощ и органите на полицията чрез обаждане на тел. 112. Целта на това уведомяване е да бъде оказана спешна лекарска помощ и да бъдат обозначени датата и часа на събитието.

 

Също така е от полза да бъдат намерени свидетели на инцидента – поне двама преки очевидци на злополуката, които обикновено са пътници в същото средство за обществен транспорт. Важно е своевременно да се снабдите с техните координати – тел. номер и/или адрес, тъй като същите впоследствие могат да бъдат свидетели в евентуален съдебен процес.

 

След това трябва да бъде потърсена лекарска помощ за извършване на необходимото лечение и да бъдат изискани всички медицински документи от съответното медицинско заведение – фиш за оказаната спешна медицинска помощ; епикризи (при болнично лечение и престой в болнично заведение); амбулаторни листове; листове за преглед на пациент; разчитане на изследванията, които са назначени и проведени; болнични листове; рецепти; фактури свързани с лечението и други.

 

След изписване от лечебното заведение е необходимо да бъдат запазени всички рецепти и фактури, с прикрепените към тях касови бонове. Те са нужни, за да послужат за доказването на имуществените вреди, свързани с лечението, предизвикано от инцидента.

 

Важно е да се знае, че доказването на неимуществените вреди става на базата на писмени доказателства свързани с лечението (гореизброените медицински документи) и свидетелски показания (обикновено хора от близкото обкръжение и/или домакинството), които описват болките и страданията на пострадалия в обществения транспорт лице, докато рече възстановителния период.

 

Също така, за да бъде получено обезщетение следва да бъде описан инцидентът и неговата причинно-следствена връзка с получените увреждания. Това също се доказва със свидетелски показания – на лицата очевидци на инцидента.

 

В случай, че сте получили наранявания вследствие на злополука в обществен транспорт е добре да се обърнете към опитен адвокат, който ще Ви съдейства за получаването на справедливо обезщетение.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.