Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетение след ПТП по застраховка "Гражданска отговорност"

Ако сте участник в ПТП и сте пострадало лице, вие имате право на обезщетение за имуществени или неимуществени вреди, а ако ваш близък е починал вследствие на катастрофата и вие сте негов низходящ – син или дъщеря или сте негов възходящ – баща или майка, също имате право на обезщетение за неимуществени вреди.

Следва да се има предвид, че вредите свързани с телесно увреждане или смърт се разделят на два вида:

  • Неимуществени вреди – това са болките и страднията причинени от леки, средни или тежки увреждания, които са в пряка причнно-следвена връзка с инцидента. При смъртен случай право на обезщетение имат наследнниците на починалия, неговите родители, а в определени случаи братята и сестрите му.

  • Имуществени вреди – включват разходите свързани с лечението на пострадалия или разходите по погрбението на починалия.

За това след настъпване на ПТП е важно да се разбере, коя застрахователна компания е издала застрахователната полица по застраховка “Гражданска отговорност на автомобилисти” на виновния водач, за да бъде предявена претенция пред нея за изплащане на обезщетение за претъпрените от катастрофата вреди.

Лимите на отговорност по застраховката са следните:

  • за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт - 10 420 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на пострадалите лица;
  • за вреди нанесени на имущество (вещи) - 2 100 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица;

За да получите обезщетение от застрахователя по Застраховка “Гражданска отговорност на автомобилисти” следва да докажете пряката причинно-следствена връзка межу пътно-транспортното произшествие и настъпилите увреждания.

Процеса по доказване в тези случаи е свързан с административна работа по събиране на документи от съответните държавни органи, осъществяне на кореспондениция и провеждане на преговори със застрахователната компания за определяне размера на обезщетението. 

Също така са необходими познания в наказателното право и процес, ако има образувано наказателно производство и в застрахователното право и гражданския процес, ако не се постигне споразумение със застрахователя относно сумите, които следва да бъдат платени като компенсация за претърпените вреди.

Ето защо, в тези случаи е добре да бъдат наети опитни адвокати, които могат да защитят интересите на пострадалите лица, тъй като доказването на уврежданията, връзката с произшествието и размера им, изискват специфични умения.

Освен юридически опит в тези казуси са необходими познания в областта на физиката за доказване на механизма на ПТП, на медицината за доказване на телесните увреждания, на финансите за остойностяване на вредите и т.н. 

Ние в Адвокатско дружество “Вълков, Урдев и партньори”, разполагаме с екип от експерти във всяка една от посочените области и се стремим, когато представляваме нашите клиенти в процесите по доказване на вреди и преговорите със застрахователите, да защитаваме пълноценно техните интереси за да могат да получат максимални обезщетения.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.