Адвокат след ПТП или злополука

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  0884 022 564

Полезна информация

Обезщетение за неимуществени вреди след ПТП

Последиците от пътнотранспортните произшествия (ПТП) са свързани с неимуществени и имуществени вреди, които следва да бъдат остойностени и платени от причинителя на катастрофата или от неговия застраховател по застраховка “Гражданска отговорност на автомобилисти”.


По-лесни за изчисляване са имуществените вреди, тъй като тяхната оценка се прави на базата на платежни документи доказващи направените разходи за лечение или за възстановяне на автомобилите, сгради, пътни съоръжения и др. Когато липсват такива документи, стойността им се изчислява от експерти на съотвените застрахователни компании или от такива назначени от съда, в случаите на съдебни процеси.


Неимуществените вреди съгласно българското законодатество, се определят по справедливост от съда, като липсва ясно очертан критерий, който да служи за ориентир. Поради тази причина размерите на обезщетенията варират в широк диапазон и се влияят от субективната преценка, както на съответния застраховател при извънсъдебно изплащане, така и от тази на съдебния състав при определянето им по съдебен път.


Неимуществените вреди по същество са болките, страданията и неудобствата, които даден човек търпи вследствие на причинените му травми – физически и емоционални. Те трябва да са пряко свързани с пътнотранспортното произшествие, при което лицето е пострадало.


За неимуществени вреди се приемат и тези, които произтичат от загубата на майка, баща, дете, баба или дядо. Право на обезщетение в такива случаи имат низходящите и възходящите родственици, а в определени от закона случаи братята и сестрите.


За да бъда определен критерия на “справедливостта” е важно да бъдат отчетени възрастта, болничния престой, сложността на операциите, следболничното възстановяване, рехабилитациите, емоционалното и психическото състояние на пострадалите лица или техните наследници.


В заключение, определянето на размера на обезщетението за неимушествени вреди е сложени и комплексен процес изискващ познания в различни области на правото, медицината, физиката, механиката и т.н.


За да бъдат постигнати максимални резултати е важно всички компоненти, които влияят на крайния резултат, да бъдат събрани и правилно поднесени като доказателства подкрепящи тезата на пострадалото лице.


Ето защо е необходимо, когато човек изпадне в подобна ситуация да има на своя страна екип, който ще защити неговите интереси по най-добрия начин.


Адвокатско дружество “Вълков, Урдев и пратньори” може да помогне много със своя дългогодишен опит и познания в тази област.

Свързани статии

Ако сте пострадали след ПТП или злополука, свържете се с наш адвокат за консултация относно полагащото ви се обезщетение.